ENIGHETS NYHETSARKIV

<< Tillbaka

Efter 18 år blev vi "utsparkade"!

Efter 18 år blev vi "utsparkade"!

Kommunen lät andra ta över Enighets koncept!
Då Enighet erhållit ett flertal förfrågningar om varför vi inte är med på årets Malmöfestival lämnar vi här en förklaring.

I april månad fick Enighet besked av Malmö Stad att man hyrt ut platsen vid statyn hela sommaren till en privat krögare. Med förvåning mottog vi beskedet, inte minst då vi år 2000 blev lovade att få driva Öltältet och "Kung Kalles Pub" i framtiden bara vi gick med på att byta från det färgglada "cirkustältet" till ett mer sofistikerat öppet tält bakom Karl X´s staty.Det som känns extra tungt för Enighet är att vi efter 18 år blev informerade med kort varsel! Dels för att Malmöfestivalen i alla år varit något som över 110 medlemmar med glädje engagerat sig gratis i, dels då vi hade räknat in Öltältets vinst i vår budget för 2003. Bland annat hade vi redan skickat in vår ansökan, vilken vi erhållit via Festivalkansliet, om matutbudet. Den plats vi erbjöds istället ansåg vi inte vara ett likvärdigt alternativ vilket vi meddelade Festivalkansliet. Då ingen ändring skedde beslutade vi oss att tacka nej till lämnat alternativ.

En sak har vi lärt oss av detta! När det verkligen gäller har man få "vänner" bland politiker och tjänstemän. Med några lysande undantag var det verkligen tyst bland de som normalt alltid talar om att de stöttar "Årets Förening i Malmö" vilket vi utsågs till 2003. Men det är klart, att fylla det "offentliga rummet" är viktigare än att satsa på det föreningsliv som dagligen ser till att de som kanske inte har råd att besöka det "offentliga rummets" olika etablissemang istället har en meningsfull fritidssysselsättning.

Vad blev det av föreningslivets festival, "Malmöfestivalen"? De föreningar som, med något undantag, finns kvar kan knappast klassas som barn- och ungdomsföreningar. Att kommersiella krafter tagit över är väl närmast ett tidens tecken.

Speciellt märkligt är det för Enighets del att plötsligt ej få stanna kvar på Stortorget då vi under alla år fått beröm för sättet vi skött verksamheten. Inte minst från Malmö Stad!

För att undvika alla spekulationer. Visst är vi besvikna men sitter inte handlingsförlamade eller har några "hard feelings". Enighet bara konstaterar fakta och siktar som alla tidigare 111 år bara framåt för att ge Malmöborna möjlighet till att utöva en verksamhet som vänder sig till alla åldrar! Vem vet, vi kanske dyker upp på Malmöfestivalen ett annat år!

ENIGHETS HUVUDSTYRELSE



 

 

Alla sektioner | Datum: 2003-06-18 | Artikel av: Leif Almö