ENIGHETS NYHETSARKIV

<< Tillbaka

Nyårsfest i februari

Nyår firades med guldflöjt och svärd  

När Skånes Japanska Förening (SJF) firar sin årliga nyårsfest är den alltid förlagd till Enighet Sportcenter. I år hade SJF ordföranden Yohei Jinno glädjen att välkomna 1:e sekreteraraen Ms. Sayaka Ueda  från Japans Ambassad i Stockholm som hedersgäst.

Diplomaten Sayaka Ueda, betonade i sitt tal att 2018 är ett alldeles speciellt år då det är 150 år av diplomatiska förbindelser i Sverige – Japan vilket kommer att firas runt om i landet med olika evenemang. Enighet representerades av sin ordförande Leif Almö som sedan 2008 även är honorär Japansk generalkonsul. 

Fredrik Broman och Ms. Sayaka Ueda, Japans Ambassad. Professor Anders-Ljungar-Chapelon framför  ”The Five Rings of Miyamoto Musashi”

Nyårsfirandets verkliga höjdpunkt är alltid att på traditionellt sätt  bereda ”mochi”, kokt ”mochigone” krossas och bearbetas i en stor marmormortel. När detta var klart bjöds alla de 130 gästerna på nyårsfesten på delikata små ”riskakor”.

Ordförande Yohei Jinno och sekreterare Ahmad AlShalbi i Skånes Japanska Förening bearbetar "risdegen"

Andra höjdpunkter var två framträdande i internationell toppklass av  ”Enighetare”: Först ut var professor Anders Ljungar-Chapelon, världsberömd flöjtist, som framförde på sin flöjt i 24 karats solitt guld Antony J. Lanman´s ”The Five Rings of Miyamoto Musashi”  och ytterligare två verk.

Strax efter var det dags för Fredrik Broman, svensk mästare i Iaido att göra  en suverän uppvisning i konsten att dra det japanska svärdet. Båda framträdanden möttes av långa och varma applåder.

 

 

 

Enighet | Datum: 2018-02-11 | Artikel av: LA