Aikido

Bakgrund

Aikido växte ursprungligen fram ur de japanska samurajernas stridskonster. När O´sensei, Morihei Ueshiba, utvecklade aikido i början på 1900 - talet ville han skapa en kampkonst som leder bort från själva kampen. En fredlig kampkonst. På så vis skiljer sig aikido från andra kampkonster. Vad som tränas är i och för sig självförsvarstekniker, men avsikten är inte att lära sig ett försvar. Aikido är huvudsakligen en väg till harmoni och smidighet.
Namnet aikido betyder ungefär vägen till harmoni med livskraften eller vägen till harmonisk anda. Det är denna harmoni som är målet med träningen. Den ska inte rubbas när den anfallande kommer utan attacken leds bort så att den inte gör skada - varken på den anfallne eller den anfallande. I aikido möts inte kraft med kraft, utan med följsamhet.

Huvudinstruktör på Enighets aikido är Stefan Stenudd, 7 Dan Aikikai shihan. Han har tränat aikido sedan 1972 och varit ordförande för svensk aikido och Svenska Budo & Kampsportsförbundet, samt vice ordförande i Internationella Aikidofederationen. Han har också skrivit böcker om aikido.

Samarbete i stället för tävling

Därför finns inga anfallstekniker i aikido och vi talar i träningen om partner, inte motståndare. Att tävla mot varandra är otänkbart. Det är med samarbete vi lär oss harmonin mellan bådas krafter. På så vis ser riktigt väl utförd aikido ut att vara uppgjord, men teknikerna är omöjliga att stå emot.
Det tar lång tid att lära sig aikido, kanske en livstid. Men så finns inte heller någon övre gräns för hur gammal man kan vara när man tränar. Aikido är lika lätt eller svårt att öva för barn och gamla, män och kvinnor. På aikidoträningens långa väg vinner man hela tiden över bara sig själv. Dessutom skulle en match i aikido bli ganska tråkig eftersom ingen av de tävlande börjar en attack mot den andre.

Träningstider

TISDAG
Bokken och jo för alla17:00 - 19:00
Nybörjare & grundträning18:00 - 19:00
Fortsättare19:00 - 20:30
TORSDAG
Bokken och jo för alla17:00 - 19:00
Aikido för alla19:00 - 20:30
LÖRDAG
Alla (även nybörjare)12:30 - 14:00

Träningsavgift

1 termin, Ungdom 13-14 år600 kr
1 termin, Vuxen från 15 år800 kr
Årskort Vuxen2000 kr
ÅLDERGRÄNS: 13 ÅR