Det började år 1892
Vid 1800-talets slut hade Malmös slaktmästare som tradition att träffas på Slagthuset för att göra affärer. Mellan affärsuppgörelserna skröt man om vem som var starkast och innanför slagthusmuren mättes sedan krafterna med kulstänger och vikter.
När detta pågått en längre tid föreslog några att man skulle bilda en klubb där man kunde fortsätta träningen. Den 22 april 1892 bildades så Gymnastik och Atletklubben Enighet. Sedan dess har vi varit en av Sveriges mest framgångsrika idrottsföreningar.
Massor av medaljer
I början var brottning och boxning de stora grenarna med de kända namnen. Klubben tog hem både VM och OS – guld. Ett år lyckades vi t o m bli malmömästare i fotboll efter semifinalseger över IFK Malmö och därefter finalvinst över Malmö FF.
Enighet har stolta traditioner som vi är glada att vi lever upp till än idag. Det boxas fortfarande hej vilt i Enighet men nu är det budosporterna karate, judo, taekwondo och kendo som dominerar i medalj- och mästerskapsskörden.
Läs om några av våra medaljörer »
Århundrandets fight
Troligen finns inte dess like i den svenska idrottshistorien. I stekhet sol gick de en OS-final i över nio timmar. Domarna fick bytas ut i flera omgångar. När väl matchen stoppades blev ingen guldmedalj utdelad. Först ut bland alla Enighets fighters genom åren är Anders Ahlgren.
Läs om den historiska matchen »
Enighet idag
ENIGHET har idag närmare 2.500 medlemmar i sina 11 sektioner.
Enighet i Malmö är en modern förening där kombinationen elit och bredd har gjort att klubben tillhör eliten inom de flesta av sina idrottsgrenar.
Få mer information om vår verksamhet idag, styrelse m.m. »
Enighets Vänner
Sällskapet Enighets Vänner blev stiftat den 22 april 1936.
Sällskapets ändamål är att samla nuvarande och före detta medlemmar från GAK Enighet i Malmö för bevarandet och stärkandet av gemensamma minnen och upplevelser inom idrotten.
Läs mer om Enighets Vänner »
2023 fyller vi 131 år
Att vi är en av världens äldsta kampsportsföreningar är bara det ett bevis på kvalitet och nytänkande under tre århundranden. Att vi dessutom tagit massor av OS-, VM-, EM-, NM- och SM-medaljer visar att vi lyckats kombinera bredd och elit med träning som passar för alla.