Karl-Erik Nilsson

Född: 4 januari 1922 i Stehag,  död 14 december 2017 i Limhamn
Sport/Stil: grekisk-romersk brottning

Medaljer:
1948 Rundtursmedaljör
1948 OS-Guld i London
1952 OS-brons i Helsingfors
1956 OS-brons i Melbourne
1955 VM-brons i Karlsruhe
7 ggr SM-Guld  (i följd)
Dessutom mästare i 22 landskamper

Här följer ett utdrag ur berättelsen om hur Karl-Erik tog guld i OS 1948:

”….så var vägen öppen till den olympiska triumfen, där han i inledningsmatchen mötte den fruktade ungraren Kovacz, som fastnade i ett blixtsnabbt nacksving efter 16,18 minuters brottning, tyngre och huvudet högre än svensken, låst i aktionen och svår att få grepp på.
Under parterren hade ungraren en upprullning, där Karl Eriks skuldror var snuddande nära mattan, men som nämnts vände han allt till det bästa.

Det blev minsann inte lindrigare i nästa match som gick mot turken Cakmak. Här blev det också hårda tag och en hel del bluff från turkens sida, men till slut svensk arbetsseger liksom i den följande matchen där britten Richmond gick i däck efter 9,06 minuter.
Dansken Lauridsen arbetsbesegrades därefter. Nog var det dramatik och raffel in i det sista kring Stoe-Kalles framträdande.

Egyptens Orabi vände han sista dagen tämligen snart med ett omvänt livtag och mattdomaren – en turk – signalerade fall, men den egyptiska stabsledningen satte i gång med ett väldigt rabalder under förmenande att domslutet var felaktigt. Inte att undra på att den i vanliga fall så trygge skåningen vart etterbålt förbannad, när han efter fem minuters parlamenterande i tävlingsledningen kallades tillbaka för fortsatt kamp. men då gick vår skånske kämpe direkt in och klämde fast ett nytt omvänt och dängde farao-ättlingen direkt på rygg. För andra gången alltså.
– Är det bra nu? sa han och gick sin väg – för att slippa kallas upp igen förrän i sista matchen som gällde ingen mindre än finländaren Gröndahl, vilken åkte på ett par tre nacksving i första stående.

Efter 3 fall- och 3 arbetssegrar var alltså Karl-Erik olympisk mästare, ’den minst slitne av de våra, som nått berämmelsen som genom ett trollslag’ hette det i ett eftermäle. Men så hade han ju endast en andra och en tredjeplacering på SM att peka på….”